Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17495   

Coniella diplodiella
Beyaz Çürüklük



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Coniella diplodiella (Speg.) Petr. & Syd. fungal hastalik etmeni olup, patojen iki farkli faz geçirmektedir; kisa parasitik faz ve bag topraklarinda uzun, dormant faz peryotudur. Etmen kis gibi olumsuz kosullari baglarin ve infekteli meyvelerin içerisinde ya da üzerinde piknit (üreme organi) olarak geçirir. Baharda hastalik etmeninin konidisporlari yagmurlar ile etrafa yayilir, yeni baglarda ve meyveler üzerinde enfeksiyonlarini gereklestirir. Patojen bitkilere yaralardan girer ve bu yüzden zarar görmüs baglarda hastalik çok daha ciddi bir problem olabilir. Patojen zayif parazit gibi de görünse enfeksiyonlarini zararlanmamis ya da yaralanmamis dokulardan da gerçeklestirebilir. Hastalik etmeni yeni alanlara yagmur, bulasik bitki materyali ve alaet edavat ile tasinmaktadir. Patojen sürgünlerde sistemik infeksiyonlara da neden olabilir. Kanser yaralari ise henüz ligninlesmemis sürgünlerde gelisir, fakat bu tür hastalik belirtileri baglarda nadir olarak ortaya çikmaktadir. Infeksiyonlar genellikle yesil sürgünlerin bogumlari etrafinda ortaya çikmakta ve ilk olarak yarilmalar ya da çatlmalar seklinde kendini gösterir. Bozularak yere düsmüs meyvelerde ya da odun dokularinda patojen 15 yildan fazla toprak da kaldigi bildirilmektedir. Hastalik etmeni için ideal gelisme ve sporlarin çimlenme sicakliklari 24-27°C' dir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Infektelen meyveler koyu hatlar ile çevrelenmis beyaz lekeler olarak simptomlarini gösterir. Daha sonra meyveler solar ve fungusun grimsi beyaz renkteki piknitleri ile kaplanir. Hastalik etmenin miselleri tarafindan istila edilen odunsu dokular yirtilmis kabuklar seklinde hastalik belirtisini gösterir ve etkilenen alanlar piknid ile kaplanmaktadir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli meyvelerin ve budama artiklarinin toplanmasi ve yok edilmesi.
2. Hava ve toprak neminin düsük tutulmasi, bunun için sik dikimlerden kaçinilmali, asiri vejatatif gelisme engellenmeli, sulamalar kontrollü yapilmalidir.
3. Baglarda hava sirkülasyonu iyi olacak sekilde tesis edilmeli.
4. Bitkilerin böcek ve diger faktörler ile yaralnamamasina dikkat edilmeli, böcek zararini engellemek için onlara karsi etkin bir mücadele programi uygulanmali.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmeninin ilk belirtisi ortaya çikinca koruyucu fungisitlerden benomyl, copper hydroxide vaya thiophanate-methyl tavsiye edilmektedir.
MG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Coniella diplodiella
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net